Respublikos g. 94, LT-42136, Rokiškis Tel. (8 458) 71 233, faks. (8 458) 71 420. Įstaigos kodas 188772248
 

Kontaktai

Paieška
 
 

LATLIT Interreg

 
 

Rokiškio autobusų parkas

 
 

bck
gegužė 2024
fow
P
A
T
K
P
Š
S
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Renginys
Paroda
Konferencija
Diskoteka
Festivalis
Spektaklis
Visos kategorijos
 
 

Svetainės lankomumas

Viso apsilankė90376400
Šiandien24333
Dabar naršo152
 
 

Naujienos

Spausdinti

Parama kaimo turizmui

2011-06-22

Kaimo turizmo sodybose skatinama auginti gyvulius

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) kviečia teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonę „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“. Paraiškų laukiama NMA pagal projekto įgyvendinimo vietą iki rugpjūčio 31 dienos.

2011 m. balandžio 28 d. žemės ūkio ministro įsakymu buvo patvirtintos naujosios minėtos KPP priemonės įgyvendinimo taisyklės, skirtos 2011 metams. Būtent šiomis taisyklėmis pareiškėjams ir reikia vadovautis. Atkreiptinas dėmesys, kad buvo patobulintos ir supaprastintosios įgyvendinimo taisyklės.

Kaimo turizmo veiklai 30 mln. litų

Pagal minėtą KPP priemonę remiamos dvi veiklos sritys – „Kaimo turizmo skatinimas, įskaitant amatų plėtrą kaimo turizmo sodybose“ ir „Turistinių stovyklų kaimo vietovėse įkūrimas ir plėtra (išskyrus miško vietovėse)“. Paramos gali kreiptis tinkamumo kriterijus atitinkantys ūkininkai ir kaimo gyventojai.

Pareiškėjai, siekiantys iki 150 tūkst. litų paramos, paraiškas gali teikti pagal supaprastintąsias įgyvendinimo taisykles. Jei pageidaujama paramos suma didesnės negu 150 tūkst. litų, reikia vadovautis įprastomis įgyvendinimo taisyklėmis.

Šiais metais kaimo turizmo veiklos projektams pagal minėtą KPP priemonę ES numačiusi skirti 30 mln. litų paramos. Iki šiol paramos gavėjais patvirtinti 159 ūkininkai ar kaimo gyventojai ir išmokėta daugiau nei 17,8 mln. litų paramos lėšų.

Skatinama auginti gyvulius

Jei pareiškėjas kreipiasi didesnės nei 150 tūkst. litų paramos, remiama tiek jau vykdoma, tiek planuojama vykdyti kaimo turizmo veikla. 690,56 tūkst. litų – tokia gali būti didžiausia paramos suma, skirta vienam projektui pagal pirmąją veiklos sritį „Kaimo turizmo skatinimas, įskaitant amatų plėtrą kaimo turizmo sodybose“ įgyvendinti.

Kaimo turizmo sodybų šeimininkai, ūkyje laikantys gyvulius, sulauks didesnio paramos intensyvumo – tokiu būdu siekiama, kad paramos lėšos būtų įsisavintos efektyviau. Naujosiose įgyvendinimo taisyklėse numatyta sąlyga - ūkininkams, kurie paraiškos teikimo dieną turi ne mažiau kaip tris sutartinius gyvulius (SG), padengiama iki 65 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Didesnė valda – didesnė parama

Kiti kriterijai, nuo kurių priklausys paramos intensyvumas, yra valdos dydis bei veiklos trukmė. Ūkininkai, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis paraiškos pateikimo dieną yra ne mažesnis kaip 2 EDV (europinio dydžio vienetai), gali tikėtis iki 45 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų kompensavimo.

Tiek pat projekto išlaidų, tai yra 45 proc., bus padengiama ir ūkininkui arba kaimo gyventojui, kuris mažiau kaip trejus pastaruosius metus vykdo kaimo turizmo veiklą, tačiau ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvena kaime.

Jei ūkininko žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra mažesnis negu 2 EDV, jam bus padengiama iki 25 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Toks pat paramos intensyvumas taikomas ir kaimo gyventojui, kuris ne mažiau kaip trejus metus iki paramos paraiškos pateikimo nuolat gyvena kaime.

Projektams, tiesiogiai susijusiems su sertifikuotų tradicinių amatų plėtra kaimo turizmo sodyboje, kaip ir iki šiol, bus taikomas didžiausias paramos intensyvumas – kompensuojama iki 75 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų. Tokia pati dalis išlaidų bus padengiama ir projektams, susijusiems su tradiciniais amatais, siekiant iki 150 tūkst. litų paramos.

Viena paraiška abiems veiklos sritims

Pareiškėjai, pretenduojantys į paramą pagal antrąją veiklos sritį „Turistinių stovyklų kaimo vietovėse įkūrimas ir plėtra (išskyrus miško vietovėse)“, vienam projektui gali tikėtis ne didesnės negu 207,168 tūkst. litų paramos.

Didžiausias paramos intensyvumas – iki 65 proc. išlaidų – taikomas ūkininkams, kurie užsiima žemės ūkio veikla ir įrodo, kad iš šios veiklos gauna pajamų (pvz., ūkio EDV, turi gyvulių, pasėlių ir pan.), arba kaimo gyventojams, kurie ne mažiau kaip trejus metus iki paraiškos pateikimo nuolat gyvena kaime. Jei pareiškėjas yra ūkininkas arba kaimo gyventojas, tačiau nevykdo žemės ūkio veiklos, finansuojama iki 50 proc. išlaidų.

Paramos pagal abi veiklos sritis galima kreiptis teikiant vieną paraišką. Tokiu atveju didžiausia paramos suma bendram projektui negali viršyti 690,56 tūkst. litų, iš jų parama turistinės stovyklos įkūrimui ir jos plėtrai negali viršyti 207,168 tūkst. litų.

Pasikeitimai supaprastintosiose taisyklėse

KPP priemonės „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“ supaprastintosiose įgyvendinimo taisyklėse taip pat yra pasikeitimų. Vienas iš svarbiausių – iki 150 tūkst. litų paramos pagal pirmąją veiklos sritį gali kreiptis tik jau veikiančių kaimo turizmo sodybų šeimininkai. Pradedantiems kaimo turizmo veiklą pagal supaprastintąsias taisykles parama neteikiama – tai vienas iš esminių pasikeitimų

Paramos intensyvumas priklauso nuo pareiškėjo veiklos trukmės. Paramos gavėjams, kurie užsiima kaimo turizmo veikla ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus, pagal pirmąją veiklos sritį „Kaimo turizmo skatinimas, įskaitant amatų plėtrą kaimo turizmo sodybose“ bus kompensuojama iki 65 proc., o veikiantiems mažiau kaip trejus pastaruosius metus – iki 45 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Abiem paminėtais atvejais ūkininkai ir kaimo gyventojai iki paraiškos pateikimo dienos ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus turi nuolat gyventi kaime.

Pagal antrąją veiklos sritį „Turistinių stovyklų kaimo vietovėse įkūrimas ir plėtra (išskyrus miško vietovėse)“ didžiausia paramos suma vienam projektui supaprastinta tvarka negali viršyti 75 tūkst. litų. Į paramą gali pretenduoti ir šia veikla užsiimantys, ir dar tik ketinantys užsiimti pareiškėjai.

Paramos intensyvumas pagal antrąją veiklos sritį supaprastintomis sąlygomis yra lygiai toks pat, kaip ir siekiant paramos pagal įprastas įgyvendinimo taisykles.

 
 
 
 

Kaip mus rasti?

Respublikos g. 94, LT-42136, Rokiškis Tel. (8 458) 71 233, faks. (8 458) 71 420 Biudžetinė įstaiga Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre Įmonės kodas 188772248

Aktuali informacija

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „elektroniniai valdzios vartai“

 

 

 

 

 

 

 

DARBO LAIKAS

Pirmadienį, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį — nuo 8 val. iki 17 val. Penktadienį — nuo 8 val. iki 15 val. 45 min. Pietų pertraukos laikas — nuo 12 val. iki 12 val. 45 min.

©2015 Rokiškis Sprendimas: Fresh Media. Naudojama EasyWeb 3.2 sistema